Data: Diumenge 27 de setembre 2020, 18h
Lloc: Sala El Centru
Preu: 12€ (8€ presentant el carnet dels Amics)
Teatre comèdia.
LES DONES SÀVIES. Dramatúrgia de Ricard Farré i Lluís Hansen Versió d’Enric Cambray, Ricard Farré i Lluís Hansen.
1672, França. Molière i la Companyia del Rei estrenen una comèdia de costums amb un embolic familiar on s’hi recull l’afany de saber de les dones i posa en evidència un poeta mediocre i cregut de l’època. 2016, Catalunya. Molière i només dos actors estrenen la mateixa comèdia de costums amb un embolic familiar on, amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s’hi recull la burla dels pedants d’avui en dia.
Amb
Ricard Farré
Enric Cambray
Dramatúrgia
Lluís Hansen
Ricard Farré
Ricard Farré
Producció
Marina Marcos
Escenografia
Enric Romaní El Maldà
Vestuari
Marc Udina
Fotografia
May Zircus
Composició musical
Gerard Sesé
Ajudant de direcció
Júlia Bonjoch
Assistècia escènica
Júlia Barceló
ENRIC CAMBRAY
Nascut a Barcelona l’any 1988, és llicenciat en Art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona (ESAD). També s’ha format en diferents escoles de Barcelona i Nova York en cant, claqué, clown i esgrima.
Ha format part de més d’una trentena d’espectacles entre els quals destaquen El joc de l’amor i de l’atzar dirigit per Josep Maria Flotats al Teatre Nacional de Catalunya i al Teatro Maria Guerrero de Madrid, amb Joan Ollé als espectacles Doña Rosita la Soltera també al Teatre Nacional de Catalunya i “De poble en poble” de Peter Handke, amb Àngel Llàcer als espectacles Molt Soroll per no res al Tnc i Geronimo Stilton, el musical del Regne de la Fantasia al Teatre Condal de Barcelona, al Teatre La Latina de Madrid i en gira per Catalunya i l’Estat Espanyol. També amb Pere Planella ha protagonitzat “Tirant lo Blanc” al Teatre Nacional de Catalunya amb posterior gira per Catalunya. L’hem pogut veure per última vegada protagonitzant hISTÒRIA dirigit per Pau Roca, la última producció teatral que s’ha estrenat a la Sala Beckett de Gràcia.
En televisió va treballar durant cinc temporades a la sèrie El Cor de la Ciutat de Televisió de Catalunya i ha participar ocasionalment en sèries de cadenes estatals com La pecera de Eva o Hospital Central. L’hem pogut veure a les tv-movies Ermessenda i Fassman totes dues coproduïdes per Televisió de Catalunya i Televisión Española.
En cinema ha format part del repartiment de la pel·lícula Un cuento chino de Sebastian Borenztein en una coproducció Argentina-Espanyola protagonitzada per Ricardo Darín i que ha rebut diversos premis a nivell internacional entre ells el Premi Goya a la Millor Pel·lícula Iberoamericana.
RICARD FARRÉ
Nascut a Valls el 1988, és llicenciat en Art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona (ESAD) i productor d’audiovisuals ràdio i espectacles per l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona. Ha cursat estudis teatrals i ha treballat al costat de professionals com Ventura Pons, Ferran Audí, Jordi Casanovas, Lluís Pascual, Bart Timmer, Bigas Luna, Xavier Albertí, Glòria Balañà, Ricard Salvat, Pere Planella, entre d’altres.
Tot i la seva joventut l’hem pogut veure tant a la gran pantalla com al teatre. Ha protagonitzat, en cinema, l’última pel·lícula de Ventura Pons, Oh, Quina Joia! També ha intervingut a Any de Gràcia de Ventura Pons, El sexo de los Ángeles de Xavier Villaverde, Ghost Track de Fabrizzio Rosetti i Elisa K de Judith Collel i Jordi Cadena. Participa en diversos curtmetratges i és premiat com a millor codirector i millor actor per les peces Casting de Julietas, Bany Rural i Rubikat.
En teatre actualment està representant L’Avar de Molière al Teatre Goya sota la batuta de Josep Maria Mestres. En els dos últims anys ha participat en diverses produccions com Bluf de La Calòrica a la Sala Beckett, Balneari Maldà d’Els Pirates Teatre a El Maldà, L’hort de les Oliveres sota la direcció de Xavier Albertí al Teatre Nacional de Catalunya, Nit de Reis dirigit per Adrià Aubert a la Biblioteca Nacional de Catalunya i al El Maldà, Línies de Marilia Samper al Teatre Lliure, Estripar la terra de Josep Maria Miró a la Seca-Espai Brossa, El Cantador dirigit per Xicu Masó al Teatre Nacional de Catalunya, Onze.Nou.Catorze dirigit per Pere Planella al Centre Cultural del Born, Sing Song Swing, Els Guapos són els Raros, Perduts a la Viquipèdia, Neu Negra, El Mestre i Margatita, Hurlyburly, Comedy Tonigth, El Concierto de San Ovidio, Un llop fugint d’un eixam de trons, El senyor de les Mosques, i diverses lectures a la Sala Beckett, La Seca i el Teatre Romea.
En televisió actualment ha interpretat el personatge de Jordi Vargas a La Riera (TVC). També ha intervingut en sèries com Kubala Moreno i Manchón (TVC), Ventdelplà (TVC) i Tvmovies com Mentides de Silvia Munt. Últimament ha protagonitzat els videoclips de grups musicals reconeguts com Sanjosex o Txarango.
Crítiques
SANTI FONDEVILA BARCELONA ‘Les dones sàvies’ CÍRCOL MALDÀ 9 D’OCTUBRE Diu el gran director ar- gentí Ricardo Bartís que dirigir un clàssic se- guint el text, la didascà- lia i les acotacions és molt fàcil, i que el que és difícil, i és l’únic que és assenyat, és fer-ne una lectura personal. Doncs això aconse- gueixen Enric Cambray i Ricard Farré en aquest Les dones sàvies en què el mestre Molière satiritza la pe- danteria i ridiculesa de l’aristocràcia del seu temps. I és que a Les dones sà- vies tots els personatges, tret de la criada Martina, estan marcats per la seva irrellevància humana i in- tel·lectual. El pare és un calçasses dominat per una dona amb un fals amor per les arts i fascinada per un engalipador lletraferit que respon al nom de Cunill. Les dues filles en re- alitat només pensen a casar-se, i la tieta està convençuda de ser una be- llesa irresistible. Fins a vuit perso- natges que els dos actors es repartei- xen en un fascinant exercici de fre- golisme, ja sigui girant una bata o po- sant-se una còfia o una perruca.
TEATRE
Ricard Farré i Enric Cambray a Les dones sàvies. MAY ZIRCUS / CÍRCOL MALDÀ Així es tracta un clàssic
Si la dramatúrgia de Lluís Hansen és molt eficaç, la solvència gestual dels dos actors i, el més important, la cla- redat en la dicció –que tantes vega- des trobem a faltar– són totals. La troballa és que és una paròdia sense màscara que explota el ridícul de tots plegats amb la intenció, com la que tenia Molière, d’entretenir. I carai si ho aconsegueix.
LES DONES SÀVIES, ENTRE ELS 20 MILLORS ESPECTACLES DEL 2016.
RECONEIXEMENTS:
PREMI BBVA DE TEATRE 2017 MILLOR ACTOR EX AEQUO PER ENRIC CAMBRAY I RICARD FARRÉ PER LA SEVA INTERPRETACIÓ A “LES DONES SÀVIES” DE MOLIÈRE.
NOMINATS A MILLOR ESPECTACLE DE PETIT FORMAT ALS PREMIS BUTACA DE TEATRE 2017.
NOMINATS A MILLOR ESPECTACLE REVELACIÓ ALS PREMIS DE LA CRÍTICA 2017.
“LAS MUJERES SABIAS” SE ESTRENAN EN EL 40 FESTIVAL DE TEATRO CLÁSICO DE ALMAGRO CON GRAN ÉXITO.